Le Bourdon noir dans les Glycines / De Houtbij in de blauwe regen

RikenMons blog Houtbij

Opeens verschijnen overal bloemen en barsten knoppen open, het zoemt en tjirpt en piept!

1) Sleutelbloem, 2) Grote Ereprijs,, 3) Hondsdraf  4) Bosanemoon, 5) Maretak6) Klein hoefblad, 7) Blauw druifje, 8) Stinkend nieskruid, 9) Leverbloempje, 10) Reuzenorchis

Als je wat zuidelijker in Europa (of Azië) komt kun je de grote dikke blauwzwarte houtbijen al zien vliegen. Dit komt omdat ze overwinteren als volwassen bij. Als het weer aangenamer wordt en de bloemen gaan bloeien komen ze te voorschijn en gaan op zoek naar eten en een partner en daar hebben ze het zeer druk mee. Ze vliegen en zoemen tussen de takken en zien er prachtig uit, door de zon krijgen ze soms een blauwpaarse gloed, vooral op de vleugels. Maar als je ze op de foto wilt zetten zitten ze altijd net op de kop in een grote bloem en ben je verbaasd dat ze er helemaal in passen. Of ze vliegen weg en dan gaan die vleugels zo hard op en neer dat het net lijkt alsof ze geen vleugels hebben. (Zie hier op het filmpje)

Blauwzwarte houtbij in de blauwe regen

Ook al zie je deze houtbij vaak in grote getale op de bloemen, het is toch een solitaire bij. Ze maken dus geen nest met een koningin en werksters maar de vrouwtjes maken kleine gaatjes in dood hout en leggen daar op een bedje van nectar en stuifmeel een eitje, dan wordt het gaatje gesloten en wordt het volgende bedje gemaakt, de larven zijn dus voorzien van eten als ze uit het ei komen, maar daarna moeten ze zich redden want moeders gaat er van door. Om de vrouwtjes van de mannetjes te onderscheiden moet je kijken of er een oranje ringetje op de tasters zit, dat zijn de mannetjes.

RikenMons blog Houtbij
Franse veldwesp

Ook andere beestjes komen te voorschijn, de eerste wespen vliegen al weer en ook de sprinkhanen en duizendpoten zijn actief, ach als je even goed kijkt rent er al weer van alles rond

1) Vosje, 2) Grote tweestreep, 3) Egyptische sprinkhaan, 4) Rozenkevers

De vlinders die je nu ziet vliegen zijn vlinders die overwinteren, ze komen nu hongerig te voorschijn. Sommigen zijn al flink beschadigd, maar ook met rafels aan de vleugels kunnen ze nog vliegen. Ook zij zijn op zoek naar een partner en hun eitjes zullen in de zomer uitkomen.

1) Argusvlinder, 2) geen idee , 3)Zwartsprietboswitje , 4) Groentje

De vogels vliegen als een razende rond zowel om een partner te zoeken, anderen weg te jagen van hun gekozen gebiedje en zelfs al om vrouwlief op het nest te voeren of misschien al wel de jonge vogeltjes! Omdat de bomen nog niet zo dik in het blad zitten zijn ze nog goed te zien, maar vooral te horen. Het gekwetter van de grote groepen is nu duidelijk wat minder. Opeens zie je de staartmezenmussen en puttertjes niet meer in grote groepen maar als stelletjes rondscharrelen of alleen. Veel zangvogels voeren hun jongen nu insecten en andere kleine beestjes (ja al die mooie vlinders en bijtjes zijn dan opeens prooi), maar zeker de mussen pikken nog graag een graantje of suikerklontje, achter gelaten op een terrasje mee. Vraag is of dat dan voor hun zelf is, want met al dat harde werken moeten ze natuurlijk zelf ook goed eten!

1) Grote bonte specht, 2) Koereiger, 3) Ringmus, 4) Pimpelmees

De linken onder de foto’s gaan naar RikenMon’s NATUURGIDS voor nog meer foto’s en informatie over deze dieren.

Monica

Monica

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *