Tijdens een wandeling door het bos bij Gees (Drenthe) zagen we opeens wel 50 kruisbekken die in verschillende groepjes over ons heen vlogen van de ene spar naar de andere en tussendoor in de eikenbomen.
De Kruisbek is een vogel met een gekruiste snavel hiermee kunnen ze de zaadjes van de sparrenappels makkelijk pakken. Deze slimme vogels broeden al heel vroeg in het jaar, in de winter dus, omdat er dan voor hen genoeg eten te vinden is in al die dikke sparrenappels. En als de sparrenappels op zijn, gaan ze verder met de dennenappels.
Behalve de opvallende snavel is eigenlijk hun kleur nog veel opvallender. Maar omdat ze vaak helemaal bovenin de bomen zitten lijken ze net zo grauw als veel andere vogels. Ondertussen zijn ze echter oranjerood tot heldergeel!
Helaas was de komst van een paar honden het tijdstip waarop ze buiten ons zicht vlogen (we konden ze nog wel een tijdje horen) Ook al was het voor ons de eerste keer dat we deze vogels zagen, ze schijnen in Nederland zich prima te redden in de sparren- en dennenbossen.