Paddenstoel?

rose paddestoel

Als de zomer op zijn eind loopt zie je in het bos de eerste paddestoelen komen. Grote en kleine, op steeltjes of aan de boom. Heel veel bruine maar ook met andere kleuren. En dan wil ik altijd zo graag weten welke dat is.

Niet dat ik nu persé moet weten hoe die heet, maar ik zou zo graag willen weten of hij bijzonder is, waarom hij hier staat, was hij er vorig jaar ook al en vind hij het hier . Is hij giftig of wordt hij veel gegeten? Bergen vragen die je niet zomaar kunt beantwoorden omdat het identificeren van paddestoelen een kunst apart is.

Jaren geleden gingen wij naar een natuurmiddag waar ook een paddestoelendeskundige was. Hij had een prachtig landschap gemaakt met verschillende paddestoelen, zwammen, mossen en boomstammetjes en liep met hetzelfde grote dikke paddestoelenboek dat wij onlangs gekocht hadden op zak. Deze meneer was zeer behulpzaam en wilde ons met alle plezier helpen. Maar de foto’s die ik van verschillende paddestoelen had gemaakt waren niet voldoende om te vertellen wat het was, want paddestoelen moet je beleven.

Hij vertelde dat je moest weten hoe ze aanvoelen en hoe ze ruiken, dus voortaan zitten wij op de knietjes bij elke paddestoel. En je moest weten of hij een dichte of een holle steel had en hoe zijn hoed eruit zag. Met andere woorden slopen die paddestoel dus. Daar heb ik persoonlijk altijd wat moeite mee, ik maak juist foto’s zodat ik de natuur zijn gang kan laten gaan. Maar je moet wat over hebben voor je kennis. Meneer ‘plukte’ een paddestoel om ons de holle steel te tonen, maar het bleek een dichte steel te zijn, die lijken namelijk nogal op elkaar. Echter bij het derde paddestoeltje met dichte steel gaf ik het op. Ik heb geen verstand van paddestoelen, geen idee hoe ze heten, maar ik zie ze wel!

Dus geen namen alleen maar foto’s.

Geniet van de herfst!

Monica

Monica

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *