Spinnen!

RIkenMons blog spinnen

PAS OP!

Dit gaat over spinnen! Je kunt dit verhaal gewoon overslaan als je het te eng vindt!

Aan het eind van de zomer komen opeens de spinnen in beeld. Natuurlijk waren ze er de hele zomer al, maar ze vielen niet zo op. Ze waren nog maar klein, zaten verstopt achter de bladeren van planten en bomen en de ochtenddauw verraadde de webben nog niet.

De huisspinnen hielden zich stil op rustige plekjes waar je niet zo vaak komt, totdat de paringsdrang in de herfst zich doet gelden en de mannetjes op pad gaan. De spinnen die je in bad of wasbak vindt zijn meestal de drieste mannetjes die op zoek naar een vrouwtje uitgleden op de badrand en nu triest zitten te wachten op redding.

1) Webben vol dauw, 2) Kruisspin, 3) Grijze huisspin.

In de herfst, vooral als de vorst aan de grond komt, willen heel veel beestjes graag naar binnen in jouw warme huis. Ze weten zich goed te verstoppen en meestal heb je geen idee wat er allemaal nog meer in je huis leeft en eet van jouw eten en jouw spullen. Soms zie je op een plekje waar je niet zo vaak komt allemaal kleine korrelachtige pakketjes liggen.  Als je het wat beter bekijkt zie je  vliegen, juffers, wantsen, pissebedden en ook wel kleine spinnen allemaal dood en ingepakt in spinnenweb. Mogelijk woont daar boven een spin, de meeste spinnen kauwen namelijk niet, ze zuigen hun prooien leeg en laten het overgebleven karkas vallen. Wij moeten dus nog wel zelf de lijkjes opruimen, maar laat als het even kan de spin toch zitten die is hard aan het werk.

Spinnenvoer, vers en oud.

Veel mensen griezelen van spinnen, sommigen vinden ze zelfs doodeng. En ook al ben ik er niet bang voor, ze zijn ook niet mijn favorieten. Vooral niet als ze opeens voorbij schieten over de vloer of muur. Gelukkig zijn de Nederlandse spinnen niet gevaarlijk, dat is in warmere landen soms wel anders. Sommige spinnen in Nederland hebben wel gif, maar daar hebben wij mensen niet echt last van. Veel spinnen kunnen niet door onze huid heen bijten en als het wel lukt is het te vergelijken met een wespenbeet, zeggen ze. Er worden eigenlijk maar weinig mensen gebeten door een spin.

Spinnen die goed opvallen zijn vaak giftig. 1) Bloemkrabspin met een bij als prooi,  2) Wespspin in haar web, 3) Viervlekwielwebspin spint een draad, 4) Herfstvuurspin ♂ wordt ook wel lieveheersbeestspin genoemd.

Waarom we dan toch zoveel angst hebben voor spinnen is niet helemaal duidelijk. Dat we door onze angst of afkeer wat missen is wel waar, want spinnen zijn eigenlijk heel bijzonder. Ze kunnen een spindraad maken waar ze zelf over kunnen lopen en die spindraden kunnen zo sterk zijn dat wij mensen een vergelijkbare draad nog steeds niet kunnen maken. Maar ook als je gewoon de spinnen bekijkt, hun verschillende vormen van jagen of webben maken, hun kleuren en vormen, dan is het een wondere wereld.

Veel spinnen hebben onopvallende kleuren om goed te kunnen jagen. 1) De Oeverspin schijnt een gemene beet te hebben, 2) De Bontegrasspin heeft een spin gevangen. 3) De Kruisspin vangt prooien in het web. 4) De Schorsmarpissa is een echte jager die achter haar prooi aanrent.

Wist je trouwens dat alle spinnen kunnen spinnen? Als ze geen spintepels hebben zijn het geen spinnen! Zoals de hooiwagen, die ook een iets ander lijf heeft. Veel rupsen kunnen ook spinnen om te verpoppen, maar daarvoor hebben ze geen spintepel, dat doen ze met hun mond.

1)De Kruisspin weeft een web om prooi te vangen, 2)de Blinkende krabspin kan wel spinnen maar bejaagt zijn prooi, 3) De Hooiwagen kan niet spinnen en is dus geen spin.

Zo’n  opvallende wespspin of tijgerspin in zijn web ziet er toch indrukwekkend uit.

Over spinnen is heel veel informatie te vinden op het internet, soms wel eens met een foutje, maar daarom niet minder leuk om toch te lezen.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Spinnen_(dieren)

http://www.serendib.be/artikels/spinnen

https://nl.wikipedia.org/wiki/Spinnenbeet

https://ednieuw.home.xs4all.nl/Spiders/spidhomeNL.htm

biblyo.nl/dnb_article/whaaaaa-een-spin/

Monica

Monica

2 thoughts on “Spinnen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *