De slag bij Jipsinghuizen

RikenMons Blog Jipsinghuizen

Westerwolde is het zuid-oostelijke deel van Groningen, het lijkt meer op Drenthe dan op Groningen met zijn meanderende riviertjes, verborgen plassen en oude bossen. Het is de plek bij uitstek voor vogelaars en natuurliefhebbers. Zelfs in de zomer kun je hier nog fietsen en wandelen zonder dat je iemand tegenkomt. Sommige dorpjes zijn welbekend zoals Bourtange en Ter Apel, maar er zijn nog veel meer interessante plaatsjes met veel geschiedenis.

Centrum Jipsinghuizen, De hel van Jipsinghuizen.

In de vorige eeuw werden hier werklozen ter werk gesteld onder zulke slechte omstandigheden, dat men sprak van de ‘Hel van Jipsinghuizen’.

In het jaar 1665, tijdens de ‘eerste Münsterse oorlog’, vindt er in Jipsinghuizen een beslissende slag plaats, de bisschop uit Munster wilde hier het moeras oversteken en wordt met zijn 1800 man in de pan gehakt door 600 man van de bisschop uit Groningen.

Het moeras was een handig verdedigingsmechanisme, maar verdroogde, hierdoor kwam er landbouw grond beschikbaar, wat de lokale boeren blij maakte. Maar ook de gracht van vestingstad Bourtange droogde op. De Staten zetten de landerijen weer onder water, maar de boeren prikten die dijkjes stiekem door.

Slag bij Jipsinghuizen

Wonend op het platteland in een boerderij geeft je opeens een andere kijk op dieren. Was ik voorheen gewend de vogels te lokken met zaadjes en lekkere vetbolletjes, hier kijken de reeds aanwezige vogels enigszins verbaasd naar de broodkruimels en vertrouwen ze het niet, ze pikken liever aan een appeltje direct van de boom. Na meerdere pogingen van mij om het voer er zo aantrekkelijk mogelijk bij te zetten, besluiten tenslotte een aantal om ons het voordeel van de twijfel te geven en komen op het voer af.

De boomklever pikt graag een graantje mee ook al eet hij meestal insecten. De jonge eksters lopen op hoge poten over het gras en snappen nog niet helemaal dat ze er vandoor moeten als ik er aan kom, tja ik snap het ook niet, maar pa en moe zijn duidelijk: Wegwezen hier, er komt een mens aan.

Ook winterkoninkjegaaiheggenmuskievitgrote zilverreigerkwikstaartroekbuizerdfazant, koolmees, roodborst, torenvalk en nog veel meer waren van de partij.

Er vloog dus nogal wat door en over onze tuin en ik besloot het bij te houden op een briefje. Natuurlijk raakte ik dat briefje kwijt en kon ik me niet meer alle gespotte vogels herinneren, dus toen werd er een nieuw idee geboren. Stel nou dat je in je RikenMon’s Natuurgids app  kunt bijhouden wat er in jouw tuin voorbij komt, gewoon simpel op je telefoon of tablet even aanklikken welke je hebt gespot. En dan kun je later net zo makkelijk de hele lijst in 1x zien. Dat zou toch handig zijn?

Uiteraard moet het nog wel even gemaakt worden, maar met een beetje geluk zit het in de volgende versie. En ondertussen wandelen we nog even in de bossen en velden bij Jipsinghuizen en Sellingen.

Monica

Monica

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *