Nationaal park de Hoge Veluwe

RikenMons blog hoge veluwe

Midden in Nederland ligt de Veluwe, een gebied dat bekend staat als natuurgebied, maar eigenlijk bestaat uit verschillende natuurgebieden, natuurparken, landerijen, dorpen, bouwland en grasland.

Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer hebben er delen in beheer en er zijn privé parken zoals het nationaal park de Hoge Veluwe. Tja daar gingen wij dus even de mist in. We dachten we gaan naar het park en zien dan het mooiste van de veluwe, maar zo werkt het dus niet! Het park is namelijk nog geen 20ste deel van de Veluwe! Zo zie je maar weer, als je afgaat op je aannames kun je er wel eens naast zitten.

Veel dennenbos, toch de grote bonte specht gezien.

Hoe werkt de parklijst: Het idee is dat we natuurparken willen invoeren in onze RikenMon’s Natuurgids app. Nu kun je met onze app opzoeken wat je hebt gezien, maar je kunt natuurlijk ook gaan zoeken in de app op wat je graag zou willen zien en dan wil je graag weten waar je dat zou kunnen zien. Stel ik zou graag een wisent zien, dan zoek ik in de app de wisent op en klik op de parklijst, dan krijg ik te zien in welk park de wisent voorkomt. Als ik dan op de link van het park klik kan ik ook zien, wat er nog meer in dat park te zien is en als je internet hebt kun je ook meteen naar de website van het park voor meer informatie zoals openingstijden en toegangsprijzen, klinkt goed toch? En daarom gingen wij naar de hoge veluwe!

RikenMons blog hoge veluwe
De zandvlakte, in het zand wel veel sporen van dieren gezien.

Nationaal park de Hoge Veluwe is eigendom van een stichting die van de entreegelden het park beheert, dit betekent dus dat je moet betalen om erin te mogen. Bijna 10 euro p.p. vind ik dan best veel, dan stijgen mijn verwachtingen flink. Dan verwacht ik bijvoorbeeld dat er geen auto’s in mogen en als dat dan toch mag omdat iemand echt niet wil lopen dat hij voor die auto dan heel veel moet worden betaald, dat is helaas niet zo. Weliswaar mag je niet overal komen met de auto, maar toch vond ik dat ik iets te vaak een auto tegen kwam.

De witte fietsen van het park, er staan er nog genoeg.

Zeker als je bedenkt dat ik op een doordeweekse middag buiten de schoolvakanties ging. Ik heb de helft zoveel auto’s als fietsen zien rijden! En bedenk wel, iedere bezoeker mag gratis een fiets pakken! Ze staan op verschillende plekken in het park klaar voor gebruik. Met harde banden, stevige sturen en verstelbare zadels. Dit is echt een pluspunt, want het park is best groot en met de fiets kun je ook op de winterdag nog een flink stuk park zien, want de openingstijden volgen ongeveer het daglicht, dus tot 1 april was het park geopend van 9 tot 6, en moest je flink doortrappen als je alles wilde zien voor je tientje. Gelukkig zitten het jachthuis en het museum niet in de prijs, want dan is het volgens mij niet te doen op 1 dag.

1) Kikkerdril, 2) Haarmos, 3) De windroos op de oriënteertafel

Daaronder de waterkelder ligt is een heel mooi en rustig plekje van het park. Er is een flonderpad over de zandheuvels aangelegd. Hier zagen we ook de grote bonte specht.

We hebben helaas weinig wild gezien op de Hoge Veluwe, volgens de informatie moeten er kuddes herten en schapen leven, veel vogels vliegen en tussen al die dennen en vennen verwacht je nog veel meer. Hadden wij pech of is er gewoon niet zoveel te verwachten aan wild in het park? Als je de websiteziet is de natuur 1 van de 3 pijlers, dus misschien hebben wij dit verkeerd ingeschat of hebben we gewoon pech gehad en waren we net op de verkeerde plek. Als je op hun eigen website kijkt is er best wel wat te zien aan flora en fauna. In het bezoekerscentrum zijn veel opgezette dieren te bekijken, een deel is al erg oud en enigszins gehavend en verbleekt, waardoor kleuren niet meer kloppen met de werkelijkheid. Onder het bezoekerscentrum is een museum, dat er leuk uitziet en vooral is ingericht op kinderen.

RikenMons blog hoge veluwe
Het ‘museumonder’ met de boomwortels en vitrines met veel informatie en leuke weetjes.
Monica

Monica

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *