Nationaal park De Kennemerduinen

RikenMons blog Kennemerduinen

Een mooie dag in maart met zon en weinig wind en tijd om de Kennemerduinen (onderdeel van Nationaal Park Kennemerland) te gaan bezoeken.

Op zoek naar de beste plek stuiten we op het bezoekerscentrum met parkeerplaats, vandaar zijn er verschillende wandelingen mogelijk door de duinen, waarvan een je naar het strand leidt.

RikenMons blog Kennemerduinen

Het wandelpad door de Kennemerduinen

Die kiezen we, want strand met lekker weer in maart lijkt ons wel wat. In het bezoekerscentrum kun je een kaart van de omgeving kopen maar er is ook een gratis informatieboekje met een wat beperkter wandelkaartje. De verschillende wandelroutes zijn echter duidelijk aangegeven met paaltjes, dus ook zonder plattegrond moet het lukken.

RikenMons blog Kennemerduinen
Uitzicht op Haarlem

Het leuke van lopen in de duinen is dat je gegarandeerd wat stijg en daal hebt en dat is voor ons vlakke Nederland best een bijzondere ervaring. Je wordt af en toe op een top opeens verrast met een wijds uitzicht niet alleen over de natuur en ook wel met een meer stedelijk aanzien, dat hoort nu eenmaal bij west Nederland, net als het aantal bezoekers. Hier loop (of fiets) je niet alleen en zeker niet op zo’n mooie zonnige dag in maart.

RikenMons blog Kennemerduinen
Aalscholvers

Een deel van de duinen wordt dan ook afgesloten voor mensen tijdens het vogelbroedseizoen, laat dit nou net het deel zijn waar ook de kans om Wisenten te zien het grootst is. Die hebben dan ook even rust van kijkers.

Best begrijpelijk, maar helaas voor ons dus ook geen wisenten deze keer. Maar wel een bezoek aan het strand en op de terugweg bij een vogelkijkhut genoten van de watervogels die daar in grote getale te zien waren.

1) Slobeend ♂, 2) Tafeleend ♂ en Kuifeend ♂, 3) Meerkoet, 4) Fuut

Monica

Monica

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *