Vlinders en aardbeien

RikenMons Natuurblog Vlinders en Aardbeien

Aarbeien in de boom, echt waar!

De eerste keer dat we het zagen was in Slovenië, jaren geleden. We stonden op een helling bij een kasteeltje enigzins verbaast te kijken naar een boom met vruchtjes die ons veel aan aardbeien deed denken. We noemden het dan ook de aardbeienboom. Thuis hebben we ‘m opgezocht en wat bleek zo heette die echt. We hadden staan kijken naar de Oostelijke aardbeiboom. De vruchtjes schijnen prima te eten te zijn, maar niet bijzonder lekker, dus waarom zou je het doen.

De Oostelijke en de Westelijke aardbeiboom.

Afgelopen winter stonden we in Spanje op een camping en zagen daar eenzelfde boom, nou hij was niet helemaal hetzelfde want je snapt het al. Dit was de Westelijke aardbeienboom. Nauwelijks te onderscheiden behalve dan door de locatie.

Maar genoeg over de aardbeiboom, want waar het nu eigelijk om gaat. Er is één vlinder in Europa die gek is op die boom. Niet zozeer op de aardbeien trouwens, de rupsen eten graag van de blaadjes. En daarom legt de vlinder zijn eitjes op deze boom.

De vlinders zie je ook wel bij de boom, maar wij zagen ze vooral in de buurt van fruitbomen. En dan eigenlijk bij oud fruit of te wel gistend fruit dus als het fruit naar alcohol begint te smaken. Het is ons niet opgevallen dat de vlinders onder invloed waren. Ze zweefden en dansten gewoon indrukwekkend prachtig tussen de takken door.

De Pasjavlinder is groot en kleurrijk.

De vlinder heeft de naam Pasja, net zoals de titel die vroeger in het Ottomaanse rijk door de Sultan gegeven kon worden aan belangrijke mannen. Maar wordt tegenwoordig ook wel de Jasiusvlinder genoemd, naar zijn latijnse naam Charaxes jasius.

RikenMons Natuurblog Vlinders en Aardbeien
Pasjavlinder in de Hedera.

En deze Pasja blijkt de allergrootste dagvlinder van Europa te zijn. Het vrouwtje kan wel een spanwijdte van 9 cm bereiken, da’s breder dan een hand! Behalve dat hebben ze prachtige kleuren. Als je ze ziet vliegen lijkt de Pasja zwart met een rode streep. Maar als ze stil zitten blijken ze meer bruin met een geeloranje streep bovenop, en heel veel kleuren en lijnen op de onderkant van de vleugels. Wat betreft die Oostelijke of Westelijke aardbeienboom daar doet de Pasja niet zo moeilijk over. Zij neemt gewoon degene die er staat om haar eitjes op te leggen en gaat vervolgens op zoek naar een rijpe vijg.

 

Monica

Monica

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *