‘Allemachtig Prachtig’

‘ Een dag nie gelache is een dag nie geleefd’, ‘’hollanders, kijke kijke nie kope’’ zijn de meest verstaanbare kreten die we horen als men hier onze bus als nederlands herkent. Langzamerhand leren we hoe het hier gaat. Als je iemand aankijkt wil je wat van ze, dat betekent dat iedereen wat van ons wil dus. We kijken ondertussen niemand meer aan en het werkt. Onze bus wordt trouwens ook regelmatig aangezien voor de taxi, met al die dingen op het dak, maar men snapt prima dat we doorrijden.We rijden vanuit de hoge Atlas in het oosten naar de kust in het westen van Marokko.

Vlakbij zandduin Tinfou ligt een vliegstek. 1 van de 7 vliegwonderen van de wereld. We rijden stoer met onze 4×4 bus de woestijn in. Worden door lokale berbers geadviseerd om met de dromedaris te gaan en moeten na 2 uur constateren dat we niet verder durven. We rijden terug zonder vast te komen zitten en spreken af dat we hier nog een keertje goed voorbereid terugkomen. Het is prachtig, maar wat een leegte.

Oud en nieuw hebben we gevierd op de camping. Eerst lekker eten en daarna buiten live muziek met een wijntje en een jointje. De wijn moesten we zelf meenemen en ook een fles voor de muzikanten. In enkele steden is een supermarkt te vinden waar ze wijn verkopen, verder is er af en toe een winkel waar ze drank hebben, maar dan kost een fles wijn al snel  €15. We zien de locals letterlijk de flessen in de broek verstoppen voor ze de winkel uitlopen. Daarentegen is een jointje makkelijk te krijgen. Vooral in het noorden werd dit vaak aangeboden, maar ook meer zuidelijk is goed te ruiken dat dit veel wordt gerookt, tja je moet wat zonder alcohol.

n het was niet zomaar een camping…….

Op een lange route melden Tim en Mirjam dat ze op de thee gaan bij iemand die ze hebben geholpen. Hij stond zonder diesel langs de weg en had al 2 km de auto geduwd. WIj zijn ook ook van harte welkom voor het avondeten, En overnachten kan daar ook. We komen in een klein dorpje bij de locale wolkoper. De wol koopt hij bij de berbers in de bergen, die brengen het vervolgens met dromedarissen. Hij verkoopt het in het het dorp aan de vrouwen die kleden weven, een deel van de koop is ruilhandel en een deel is cash. Tim en Mirjam hebben een leuke ruilhandel gestart en een paar kleden uitgezocht. Als wij komen is de vraag of wij ook een kleed willen en zo zitten we opeens met een prachtig kleed, dat gelukkig eerst een tijdje bij Tim en Mirjam kan liggen. Tot we weer een huis hebben zeg maar.

Opeens zien we de omgeving weer groen kleuren. Er is veel meer landbouw en fruitteelt. We zien enorme velden met pompoenen en bergen die bedekt zijn met bomen. Dit blijken Arganbomen te zijn. Hiervan oogsten ze ‘huile d’argan’ Zeer luxe olie waar je van alles mee kan. Het ruikt naar notenolie en is geschikt voor zowel droge handen als om mee te koken. En daarna zien we de zee. Tim en Mirjam die wat (nou ja een stuk) harder kunnen rijden hebben een leuke plek aan het strand gevonden. We genieten van de zonsondergang buiten bij een vuurtje. Opeens hoeven we niet meer naar binnen vanwege de kou. Dan is het tijd voor de supermarkt. Even flink inslaan, vooral de drank dus, want we gaan opzoek naar een plekje om een tijdje te blijven staan en de vliegmogelijkheden van Marokko te onderzoeken. In Agadir wordt Erik bijna beroofd van zijn portemonnee, gelukkig is hij de dief te snel af. Tijd om de grote stad weer te verlaten en de mooie plekjes te gaan zoeken.

En dan is het weer tijd om te vliegen. We zoeken het strand op en vinden weer rust en een prachtige vliegstek.

Responses to “‘Allemachtig Prachtig’”

  1. wilma schuman says: January 8, 2012 at 11:24

Tjee, wat een verhaal weer. lekker lees- en kijk plezier voor een hete zondag ochtend. De woestijn wil ik ook graag eens een keer doen maar inderdaad moet je goed voorbereid zijn met schep, zand ladders, water etc. Prachtig al die parapents. Zijn dat lokale mensen die parapenten of meer de toeristen die er voor naar Marokko komen? Heb je al gevlogen Mon?
Op de foto’s zie ik dat jullie al lekker lokaliseren of te wel integreren met jullie kleden en mutsen. Knuffel,
Wilma

  1. Arne says: January 15, 2012 at 01:54

goed bezig mon.

  1. Tim says: January 23, 2012 at 20:48

ps
ik wil wel even opmerken dat het `Michelin Mannetje Look` tijdens het oudejaars diner het resultaat is van meerdere lagen kleren vanwege de kou in het openlucht restuarant en niet door teveel copieuze maaltijden… ik denk toch nog wel een bèètje aan m`n vleugelbelasting..

Monica

Monica

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *