Gibraltar, Apetrots op de apenrots.

Gibraltar is de enige plek in Europa waar je apen in het wild kunt zien en dat wilden wij wel eens beleven. Omdat Gibraltar een ‘Brits overzees gebied’ is in Spanje of omdat het maar een klein stukje is en er zoveel mensen heen willen, is een bezoekje aan Gibraltar iets wat enige organisatie vraagt.

Het is bijvoorbeeld handiger om je auto te laten staan en lopend de grens over te gaan, want met de auto rijdt je de file in en er is gewoon niet zoveel plek om te parkeren. Gelukkig is dat allemaal al  geregeld en kun je je camper vlak voor de grens op een camperplek zetten met uitzicht op de rots van Gibraltar of de haven van ‘La línea de la Concepción’, afhankelijk van welke kant je opkijkt.

Vanaf daar loop je in een paar minuutjes naar de grens. Er is hier nog een echte grens waar je je paspoort moet laten zien aan een douanier, echt gecontroleerd wordt er verder niet. Af en toe wordt een tas iets beter bekeken in verband met smokkel van sigaretten en drank, dat is in Gibraltar namelijk goedkoper want je betaalt er geen tax.

Eenmaal over de grens loop je zo Gibraltar in, eerst passeer je de luchthaven en als er niet net een vliegtuig aan komt kun je de startbaan oversteken. Echt waar je loopt hier letterlijk over de startbaan en kunt er zelfs stoppen voor een paar foto’s, geen probleem.

Binnen een kwartier ben je in het centrum van Gibraltar bij de ‘Casemats’ waar je terrasjes en winkels vindt en vanaf daar loop je zo naar de kabelbaan om je bovenop de rots van Gibraltar af te zetten. Je kunt ook kiezen voor een toerbusje, maar als je zelf nog wat kunt lopen adviseren wij de kabelbaan omhoog. En dan daar rondlopen en eventueel ook lopend naar beneden. Het is goedkoper, je bent meer eigen baas en je ziet meer.

stadspark, stadspoort, stadstuin

Heel lang geleden zijn er vanuit noord Afrika een aantal Berberapen gehaald en op de rots gezet. De dieren voelden zich daar wel thuis en zijn gebleven. Dat is op zich niet zo gek, want nog veel langer geleden woonden deze apensoort gewoon in Europa tot aan Nederland aan toe, een paar jaar terug zijn in  Zuid-Holland en Limburg fossielen gevonden van deze apensoort. De apen zijn redelijk mak omdat ze bijgevoerd worden, het is echter niet de bedoeling dat jij dat zelf doet. Daar staat zelfs een boete op tot maximaal 500 Gibraltar Pond. Het voeren van de apen zorgde ervoor dat ze nogal agressief werden tegen mensen die ze niet meteen voerden. Daar hebben we zelf nu niets van gemerkt, maar we hebben ze ook niet aangehaald.

haven, oude vesting, apen, geelpootmeeuw, narcis, apenrots.

Als je  bovenkomt met de kabelbaan sta je eerst in een mensenmassa op de resten van oude militaire gebouwen naar de apen te kijken, maar je kunt prima weglopen van het restaurant en de souvenirshops en lekker rondlopen over de berg. Het uitzicht op de haven van Gibraltar, Spanje en Marokko is echt prachtig. En ondertussen zie je de apen rondlopen, hoor en zie je veel vogels, en de natuur is prachtig met veel mooie planten, bomen en bloemen.

Ben je boven uitgekeken en nog niet moe, neem dan de trap naar beneden. Deze is gemaakt in een verdedigingsmuur en bestaat uit 3 lange stukken waarmee je een paar honderd meter afdaalt. Her en der zitten de apen naar je te kijken, het laatste stuk slingert over paden en weggetjes en opeens sta je weer in de winkelstraat van Gibraltar.

Dan is het natuurlijk tijd voor een verfrissend drankje op een terras en ontdek je dat ze er alleen Engelse biertjes verkopen, wij gingen voor een Murphy ’s Stout.  Na nog een nachtje op de camperplek is het tijd voor een mooiere kampeerplek, maar het bezoek aan Gibraltar was het zeker waard!

Zuid Spanje, Tijd om hard aan het werk te gaan, maar wel elke avond even kijken hoe de koereigers naar hun slaapboom vliegen.

Monica

Monica

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *