Vliegen in de Serra da Estrela

Vliegen tussen de sterren, wie wil dat niet? We hadden eigenlijk de hoop op vliegen al opgegeven en besloten te gaan genieten van de pracht van de Serra de Estrela (ster) in Portugal.

Na een prachtige rit door de bergen komen we bij een landingsveld. Niet al te groot maar goed aanvliegbaar en met duidelijke vaantjes. We zijn voorzichtig positief en besluiten ook al is het ondertussen bijna 5 uur, op zoek te gaan naar de start. Dankzij de site Paraglidingearth, http://www.paraglidingearth.com/pgearth/index.php?region=401 weten we waar deze te vinden is. Op weg naar de start, staat er langs de weg bij een café opeens iemand te zwaaien met een parapent in de armen. Het blijkt David Chaumet te zijn, die onze vliegers herkent en ons met plezier de start wil laten zien.

De volgende dag ontmoeten we Miguel. Hij blijkt de contactpersoon voor de vliegclub ‘Clube Vertical’ www.clubevertical.org . De club heeft een prachtig clubhuis in het dorp, vlak naast de skibaan. Met wedstrijden zit hier de wedstrijdleiding. Bovendien hebben ze een clubbus ook als gastpiloot kun je om een lift naar de starts vragen. Miguel kent de omgeving als zijn broekzak en haalt ook menig piloot na een overland vlucht op!  En beide heren spreken uitstekend Engels!

David heeft plannen voor een flightpark. David vliegt zelf zowel de parapent als een Swift en vertelt over prachtige (overland-) vluchten.Met deze vliegstek en nog een paar in de omgeving en een clubhuis met vervoer is er al een goed begin. De omgeving biedt ook voor niet-piloten voldoende vermaak en camping, overnachting, eten en drinken is allemaal te vinden op zeer korte afstand.

Oftewel een tip voor parapent en deltapiloten. In de zomer is het om 7 uur al thermisch, nu op 29 februari hingen we om 10 uur al in de thermiek. September/Oktober is goed voor overland vluchten. Meestal wordt er rond 1 uur gestart, het zijn zuid-starts. Beide startplekken zijn zo gelegen dat ze eigenlijk met elke wind goed te bevliegen zijn, alleen met zuid is er kans op te harde wind. Dan is start ‘Vale de Amoreira’ geschikter omdat deze lager ligt. Start ‘Azinha’ is hoger en ligt verder van het landingsveld.

Estrella, onontdekte ster of stek? Ons advies; ga zelf eens kijken.

Vale de Amoreira:Zuidstart, 25 min rijden, stijle weg. Landingsveld goed bereikbaar, hoogteverschil ca 200 m. Goeie optie voor pp als het hard waait. Risico voor delta voor uitzakken is redelijk groot.

Azinha, zuidstart, 1 uur rijden, redelijke weg, landingsveld ligt voor de start in het dal, met hoogspanning, bij harde zuid moeilijk te halen met pp, hoogteverschil ca 700 m.

Response to “Vliegen in de Serra da Estrela”

  1. Remko says: March 8, 2012 at 19:38

Ha luitjes, zal wel omhoog gaan boven die zwarte berg. Ga dit weekend hier ook weer es de lucht in. Groeten, Remko en Sheila

Monica

Monica

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *