Vlinders in augustus

RIkenMonsblog vlinders in augustus

In juni zijn er maar weinig vlinders te zien, al is het nog zulk prachtig weer.

Dit komt omdat de vlinders van het voorjaar dood zijn gegaan. Gewoon van ouderdom. Maar ondertussen hebben ze wel hun eitjes gelegd en zijn er rupsen uitgekomen. En die rupsen eten in juni hun buikje rond aan al die mooie planten, bladeren en bomen. Daarna gaan ze verpoppen en dan in juli of augustus zien we ze opeens vliegen, die mooie vlinders. We hebben ze in allerlei kleuren en maten. En als je wat verder naar het zuiden of het oosten gaat, zie je ook weer andere dan bij ons.

De Citroenvlinders (li.) zijn herkenbaar aan de bladvorm van de vleugels. In Spanje vliegt de Cleopatra (re.), in de vlucht zie je geel en oranje.

De meeste vlinders leven dus maar kort, sommige een paar dagen andere een paar weken of maanden. Er zijn er maar heel weinig die een jaar worden. Dit geldt bijvoorbeeld voor de citroenvlinder, die heeft een soort antivries is zijn aderen waardoor hij als vlinder de winter kan overleven. Gevolg is dat hij al vroeg in het voorjaar te zien is en hierdoor heeft een voorsprongetje op al die andere vlinders die wat later komen.

Andere vlinders trekken naar het zuiden om te overwinteren. Dit gaat als volgt. In het voorjaar vliegt een vlinder naar het frissere noorden waar meer te eten is voor de rupsen. Hier aangekomen wordt er gepaard en eieren gelegd. De eitjes worden rupsen, vlinders en die vliegen in het najaar naar het zuiden. Dan is het daar wat frisser en genoeg te eten. Deze trekvlinders gaan dus alleen maar heen. De volgende generatie komt weer. Dit zijn bijvoorbeeld de atalanta‘s.

De Atalanta (li.) zien we tot laat in de herfst flink etend om de reis naar het zuiden te kunnen halen. De Kleine vos (mi.) en de Dagpauwoog (re.) proberen in Nederland overwinteren.

Veel vlinders overwinteren als ei, rups of pop. Maar af en toe zie je op een rustig koel plekje zoals de schuur of zolder opeens een kleine vos of een dagpauwoog zitten. Die vlinders zitten heel stil en je kunt ze vaak zo pakken. Ze hebben hun lichaamstemeratuur heel laag laten worden en leven bijna niet meer, maar als het warmer wordt komen ze weer tot leven. Dit betekent ook als bijvoorbeeld opeens de kachel aangaat in de schuur deze vlinders opschrikken en veel energie verbruiken met rondvliegen. Dan halen ze het voorjaar niet. Om nou die kachel uit te laten is ook zo wat, maar je kunt dergelijke vlinders best proberen te verplaatsen naar een ander koel plekje waar het niet vriest, misschien vliegen ze dan in het voorjaar als eersten al weer rond.

RikenMons blog vlinders in augustus
Zygaena Fausta.

 

Meer vlinders zien? kijk eens op onze webapp!

https://www.nature-guide.info/display/zoek.aspx?lang=nl&cat=butterflies

Monica

Monica

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *