Doñana en El Rocio

RIkenMon's natuurblog-Edelherten

Het natuurpark Doñana is een groot gebied in zuidwest Spanje en bekend om de vele vogels die er te zien zijn, vooral tijdens de jaarlijkse vogeltrek in het voorjaar. Het paardenstadje El Rocio ligt centraal in het park en hier zijn de wegen niet verhard maar van zand. Men rijdt er paard en gebruikt paard en wagen.

RIkenMon's Nature Guide blog El Rocio
El Rocio bestaat geheel uit laagbouw en daarnaast velden waar de paarden kunnen grazen

Ons plan was om hier al vroeg in maart te zijn voor de vogeltrek, maar het slechte weer deze lente heeft ons ervan weerhouden. Nu begin april is er nog steeds vaak een koude wind en blijft het steeds maar een paar dagen boven de 20 graden en droog. Dat is wel wat anders dan de meeste jaren horen we, maar ook hier geldt dat maart en april uiterst grillig weer kunnen geven.

We zijn hier 6 jaar geleden ook geweest en hebben toen vooral de flamingo’s bewonderd, omdat we die nog nooit in het wild gezien hadden. Nu weten we meer van vogels en is onze verwachting hoog.

El Rocio heeft een beetje de vorm van een amfitheater, het meer is dan het podium met net daarvoor de boulevard en daar achter de brede zandwegen met huizen, stallen, restaurants en kroegen. Opvallend is de grote hoeveelheid Hermandads (Verenigingen) die je trots vermeld ziet staan op vele panden. Tijdens pinksteren komen van heinde en ver de leden op een soort van pelgrimstocht naar het dorp en dan is het hier extreem druk. Nu is het erg rustig, veel huizen lijken vakantiewoningen te zijn. En overal zie je paarden, gewoon grazend op de grote weide naast het dorp, voor de wagen of bereden. En zelfs geparkeerd bij een café terwijl de berijder een kopje koffie drinkt zonder ervoor te hoeven afstappen. En we vinden er heerlijke tapa’s.

Een grote groep Edelherten steekt het meer over.

Vanuit het dorp loop je het park in, op veel paden zijn auto’s niet toegestaan en rijdt men met paard en wagen. Als je met de auto door het park rijdt zie je vaak naast de weg hoge hekken van gaas, het is duidelijk niet de bedoeing dat je zomaar het park inrijdt of even pauze houdt, want er is zelfs geen plek om even te parkeren. Veel hekken zijn hermetisch gesloten, maar af en toe zijn ze wel toegankelijk voor voetgangers, je moet dus goed opletten waar je wel lopend het park in kunt.

Wij vonden het erg jammer dat we niet wat vaker zomaar even een pad in konden rijden en ergens even konden rondkijken of even picknicken terwijl je gewoon geniet van de natuur. Het gevoel dat je zelf aan het ontdekken bent en niet de gebaande wegen volgt, misten we wel hier.

De bezoekerscentra die her en der te vinden zijn bieden vooral toegang tot wandelpaden met kijkhutten. De paden zijn meestal rolstoel toegankelijk, dus hiermee is het gevoel om zelf op ontdekking uit te gaan geheel verdwenen. Echter het was niet druk op de paden of in de hutten en we hebben best wel wat kunnen spotten.

In het bezoekerscentrum zelf is de informatie vaak wat matig, wel zijn het vaak mooie panden op mooie plekken en zijn er souvenirtjes te koop. En we vonden eentje met een hele bibliotheek zelfs over de locale planten, wat al best heel bijzonder genoemd mag worden in zuid Spanje, maar helaas is echt alles in het Spaans. De informatieborden in het park hebben naast Spaans af en toe ook de informatie in het Engels. Maar de medewerkers in het bezoekerscentrum spreken vaak alleen maar Spaans.

Zo stonden we bij een park waar ook zoogdieren te zien zouden zijn opeens voor een afgesloten pad. Toen we gingen vragen waar de zoogdieren wel te zien waren, wanneer het weer open zou zijn en waarom het eigenlijk dicht is. Kregen we te horen ‘closed’, tja dat hadden we al gemerkt. Onze eigen braafheid wordt er wel minder van, de volgende keer klimmen we misschien wel over het hek en gaan zelf kijken wat er aan de hand is.

Dit zagen we ook in het park: flamingokleine zilverreigerlepelaarwilde eendkrooneenddodaarswaterhoeneksterputterwoudaaproodkopklauwierzwarte wouwbruine kiekendiefzwarte ooievaar,witte ooievaartjiftjafmoerasschildpad, de niet zo heilige pillendraaier en de Egytische mangoest, waarvan we helaas nog geen foto’s hebben.

Veel anderen hebben we wel op de foto en we hebben dan ook veel nieuwe dieren kunnen toevoegen voor de apps. Klik op de blauwe namen om meer te zien op de webapplicatie van RikenMon’s Natuurgids. Ook heel veel nieuwe bloemen en struiken, het wordt dus hoog tijd dat ik eens ga beginnen met de begeleidende teksten en tekeningen voor de flora.

Monica

Monica

Leave a Reply

Your email address will not be published.