Rodalquilar

Midden in het Natuurpark Cabo de Gata/Níjar in de provincie van Almeria, dus aan de zuidoost kant van Spanje, ligt het dorpje Rodalquilar. Een klein wit dorpje met een ontspannen sfeertje, vriendelijke mensen, veel geschiedenis en een boel natuur.

Links het oude mijnwerkersdorp, rechts achteraan het nieuwe witte dorp.

We hadden verwacht ondertussen in de Spaanse zomerzon te zitten, maar het weer pakte dit jaar anders uit. Op ons stek in zuidwest Spanje kregen we regen, kou en echte stormen, waarop we besloten ons mobiele huis te verplaatsen naar beter weer. Terug naar zuidoost Spanje, daar zou wel de zon schijnen en de regen overwaaien. Inderdaad waaien doet het hier wel! Windkracht 3 is het zachtste wat we gehad hebben en het is regelmatig 6 of 7. En meestal droog. Soms is het een dagje zomer, maar meestal blijft het onstuimig lenteweer.

Overstromingen bij Tarifa. Zonnige stranden bij Rodalquilar

Het meest opvallende in Rodalquilar zijn de ruines van de goudmijn die tegen de berg op liggen en het oude mijnwerkersdorp waarnaast het huidige dorp wit afsteekt.

Maquette van de oude goudmijn. De resten van de oude goudmijn.

De oude mijnwerkershuisjes zijn flink vervallen, maar in 1 is een casa rural gemaakt. Misschien worden dat er in de toekomst wel meer. De oude gevangenis huisvest nu het informatiecentrum en in de oude gieterij zit nu het management van het Natuurpark.

Het ziet er rommelig en chaotisch uit die instortende huizen, maar ze worden opgevrolijkt met grote kunstplaten. Het hele dorp is voorzien van een bijzonder kunstproject, overal hangen de platen aan de muren en maken van het oude en nieuwe dorp zo een geheel.

Het ‘nieuwe’ dorp met prachtige kunstplaten om veel huizen en gebouwen.

Het toeristenseizoen is nog niet echt begonnen, toch staan er altijd campers uit verschillende Europese landen geparkeerd. Er is een prachtige camping maar die is niet open en gaat helaas ook niet open, het geld is op.

Direct naast de camping zit de botanische tuin, deze is vooral gericht op locale flora van de provincie en nodigt uit om rond te wandelen of lekker te gaan zitten. Er is veel informatie over de planten uit de omgeving en anders helpen ze je zoeken.

Gekapperde kalfsvoet. Guichelheil. Struikmalva. Europese kanarie. Kleine zwartkop. Woestijnvink vrouwtje.

En dan hebben we het nog niet eens gehad over het strand, dat je vanuit Rodalquilar al kunt zien liggen. Of de vulkaan die hier heel langgeleden actief was en veel invloed heeft gehad op de huidige flora en fauna.

We denken ‘s nachts een civetkat te hebben gezien, maar ja het was wel donker…maar het is hier prachtig!

Monica

Monica

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *