Voor de RikenMon’s Natuurgids zijn heel wat foto’s nodig. Wij zijn zelf veranderd van hobby-fotografen en makers van vakantiekiekjes in zeulende fotografen die het huis niet meer verlaten zonder camera want je weet maar nooit wat je vandaag tegenkomt.
Het is zelfs zo dat de vakantiefoto’s en mooie plaatjes wat in de verdrukking zijn gekomen voor de foto’s die we nodig hebben of menen nodig te hebben.
We hebben ontdekt dat natuurfotografie toch wel iets anders is dan gewoon een bloem of beestje op de foto zetten. Er zijn zelfs meerdere manieren van natuurfotografie en die leveren niet allemaal de beste foto’s voor onze site op. Je hebt namelijk de fotograaf die de natuur gebruikt om mooie foto’s te maken en die ongelooflijk mooie plaatjes oplevert van een vlindertje op een blad of een waterdruppel aan tak, maar die nou net niet tonen dat dat vlindertje een opvallend vlekje op zijn buik heeft of dat die tak nou net een bijzondere aanhechting heeft.
Andere natuurfotografen gebruiken foto’s om te laten zien hoe mooi de natuur is en leveren prachtige landschappen op met mistige vertes en hertjes met tegenlicht of te wel ook daar zijn de details niet altijd het meest duidelijk getoond.
En laten we eerlijk zijn wij zelf hebben bergen van dat soort foto’s gemaakt en maken ze nog steeds gewoon omdat ze mooi zijn. Maar voor de site en app willen we andere foto’s, uiteraard willen we mooie foto’s maar ze moeten dus ook net dat tonen wat het dier kenmerkt en waarin het eventueel afwijkt van andere die er veel op lijken.
We hebben ons voorzien van een mooie camera en telelens en zijn klant geworden bij Foto Konijnenberg,die af en toe ook een interessante lezing aanbied. Vorige week zijn we naar een lezing geweest over natuurfotografie door Jurgen Sloots. Hij bleek al zijn hele leven een enthousiaste natuurliefhebber in hart en nieren te zijn en is gaan fotograferen om anderen te tonen wat hij gezien had. En daarvoor was hij bereid om zich te verstoppen in schuiltentjes en -hutjes en zelfs languit in de sneeuw of vijver te gaan liggen en dat was te zien. Niet aan hem maar aan zijn foto’s die heel mooie beelden gaven van zowel prachtige landschappen, mooie lichteffecten als indrukwekkende detailfoto’s van dieren. (we zijn dus best geïnteresseerd in zijn foto’s)
Gelukkig hebben we een heleboel vrienden die met hun camera’s op pad gaan en regelmatig bij het zien van een dier denken, o dat zou wel geschikt zijn voor de RikenMon’s Natuurgids en proberen vast te leggen wat zij zien. Hierbij komen zij regelmatig tot de ontdekking wat de grootste frustratie is van dieren fotografie, dieren blijven niet stil zitten wachten tot jij je camera hebt gepakt, ingesteld, lichthoek en positie hebt gekozen, maar rennen, vliegen of zwemmen gewoon weg. Of ze zitten zover weg, dat je nog net kunt zien welk beest het is, maar dat is het dan ook. Maar ondanks al die frustratie komen er dus regelmatig foto’s binnen die wij graag gebruiken.
Want sommige dieren zouden niet op de site en app staan zonder de foto’s van onze vrienden! Omdat elke foto de naam van de eigenaar erbij heeft staan kun je op de site ook zoeken welke records zijn voorzien van jouw foto’s. En het laat maar weer zien dat je geen high tech camera nodig hebt voor natuurfoto’s, alle professionele fotografen zeggen zelfs dat soms met de simpele camera of telefoon de mooiste foto’s zijn gemaakt, maar een goeie camera helpt wel! Laatst hebben we Sandra Heldringontmoet. Zij is een professionele fotograaf die allerlei fotografie doet en cursussen geeft en ons zomaar aanbood om in haar collectie rond te kijken, zij heeft prachtige foto’s van bomen en vergezichten met prachtig licht, maar helaas niet het soort foto’s dat wij nodig hebben, maar kijk toch even op haar site voor de foto’s van eten, je krijgt er zo’n zin van.
Wij zijn dus regelmatig op pad op zoek naar nieuwe plaatjes en onze vakanties staan tegenwoordig in het teken van natuurgebieden, jaja je hebt er wat voor over. En we zeggen zelf: Natuurfotografie is niet moeilijk, maar ook niet makkelijk
Daarnaast doen we een oproep aan alle gebruikers en kijkers om eens te kijken in het fotoarchief of er nog een foto voor ons tussen zit. Je kunt er een gratis app mee winnen! Klik hier voor meer informatie.
Alle foto’s in dit blogverhaal zijn van onszelf en dus niet van de genoemde fotografen! Klik op hun naam om veel professioneler werk te bekijken!