Herfst in Europa

RikenMons blog Herfst

Herfst, herfst wat heb je te koop, 1000 kilo bladeren op een hoop, zakken vol met wind ….

RikenMons blog Herfst
Herfstbladeren

Rode, gele en bruine bladeren aan de bomen en op de grond. Soms waait de wind als een kleine storm en regent het flink en soms schijnt de zon op al die kleuren en is de temperatuur aangenaam. De herfst is in Europa een prachtig seizoen met al die kleuren. De kersenbomen worden oranjerood, de moerbei krijgt een prachtig geel blad, terwijl de acacia nog groen is. En in de gemengde bossen vallen opeens de dennenbomen op met hun groene kleur tussen al dat bruin, geel en rood.

1) Kersenboom, 2) Moerbei

RikenMons blog Herfst
Acacia

We hebben ons voorbereid op kou en regen in Zuid-Frankrijk, maar we krijgen graag ongelijk deze keer. We treffen het ongelooflijk, eind oktober en korte broekenweer (die we niet bij ons hebben) maar ook in de lange broek is het goed toeven in de zon, lekker wandelen en lunchen op de berg met vergezichten, bloemetjes en beestjes.

RikenMons blog Herfst
Loof en naaldbos langs een modderbeek.

Want we blijven natuurlijk wel door gaan met alles te bekijken en te fotograferen. Soms voor een nieuw record, maar meestal voor een nog mooiere foto of interessante informatie. We hebben ondertussen al zoveel dieren in de app zitten, dat iets nieuws vinden namelijk niet meer zo gemakkelijk is, maar het lukt nog steeds! Nieuwe dieren in de categorie beestjes, zijn de Bladpootrandwants, de Groene jachtspin en een alpensprinkhaan, die geen Nederlandse naam heeft. Bovendien hebben we prachtige foto’s van een krab, maar die past nog niet in onze app! We hebben geen schaaldieren of vissen, dus is de vraag of het verwarrend is als we ‘m bij de Beestjes zetten…..

1) Wolhandkrab, 2) Bladpootwants.  3) Witstipschildwants  en Egyptische sprinkhaan,  4) zwart witte berg sprinkhaan, 5) Dambordvliegen, 6) Roodborstje, 7) Gier,  8) Dodaars,

Voor de flora lukt het vaker om wat nieuws te vinden zoals deze wilde kardinaalsmuts, nu hebben we dus hiervan het herfstblad en de zaden gefotografeerd we moeten dus weer terug in het voorjaar en de zomer voor de foto’s van de bloemen en de bladeren….. (echt waar, die prachtige roze blaadjes beschermen het glimmende oranje zaadje)

RikenMons blog Herfst
Wilde kardinaalsmuts
RikenMons blog Herfst
berijpte schermbloemen in de zon.
Monica

Monica

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *