Met de blik omlaag

RikenMons blog met de blik

Bij paddestoelen denk ik aan de herfst, terwijl ik ze nu toch al het hele jaar aan het fotograferen ben. Door het zoeken naar beestjes, die vaak te zien zijn op de grond, op lage begroeiing tegen boomstammen en in het mos zie ik nu ook regelmatig een paddestoel staan.

En die willen we straks toch ook graag toevoegen aan de site. We zijn al een beetje begonnen en hebben er nu een paar opstaan, maar het vinden van de juiste naam bij de juiste foto of de juiste foto bij de juiste naam is wederom een secuur werkje en bovendien vraagt het om wat basiskennis, die we nog moeten opbouwen.

RikenMons blog met de blik
zwavelzwam

Al met al zien we ondertussen al heel wat moois en indrukwekkends. Bijvoorbeeld dat de naam Paddenstoel, inderdaad komt van een stoel voor padden, natuurlijk dacht men vroeger ook al niet dat de padden daar nu echt op zaten, het lijkt echter een correct krukje voor zo’n beest. Net zoals Spillenbeen op de rood met witte stippen en de elfjes tegen de stam aan geplakt op hun bankje. Naamgeven lijkt een leuk werkje, jammer dat het al gebeurd is. Zelfs als je iets nieuws tegen komt, mag je daar tegenwoordig geen naam meer voor bedenken zonder je aan allerlei regeltjes te moeten houden, maar ik houd mijn ogen open, want je weet maar nooit.

RikenMons blog met de blik
vliegenzwam

Terug naar de paddenstoel (paddestoel mag ook) en de herfst. Tot nu toe is het heerlijk weer en daar geniet de natuur ook van. Er zijn dit jaar veel dieren en planten die de zomer nog eens dunnetjes over doen en nog een generatie leveren. De vlinders vliegen nog steeds, terwijl ze maar moeten hopen voldoende eten te vinden voor hun kroost, nou ja die moeten natuurlijk zelf zoeken, maar die hebben wel het juiste plantje nodig om zich lekker vol te eten zodat ze als popje de winter in kunnen. En enkele vlinders vliegen letterlijk naar warmere oorden, neem bijvoorbeeld de Atalanta, nu nog af en toe te zien, meestal op plekjes met bloemen zodat ze voldoende energie hebben om helemaal naar Afrika te vliegen, best knap voor zo’n klein beestje.

RikenMons blog met de blik
Gele zwam

En dan toch die paddestoel, we hebben er deze week wel 10 gefotografeerd, maar weten nog niet hoe ze heten. We moeten dus nog even zoeken en zullen ze dan toevoegen op de site, kun jij er ook naar kijken in de categorie Paddestoelen en Mossen.

Monica

Monica

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *