Aan de dingen die voorbij gaan

RikenMons blog voorbij gaan

De herfst is het seizoen van een laatste show voordat alles zich terug trekt om de winter te doorstaan.

Gekleurde bomen, zaadknoppen, zwermen vogels, de laatste vlinders. Sommige eten nog eens flink voor een lange reis naar het zuiden, anderen leggen flinke voorraden aan om hier de kou en de tekorten te trotseren. Kleine beestjes, grote beestjes, bomen en bloemen alles bereid zich voor op zijn eigen manier.

Wist je dat de wilde eend voor de winter al een partner kiest en dat zij gezellig samen die kou uit zitten? Let maar eens op, opeens zie je weer overal paartjes.

1) Wesp, 2) holle steeltjes, 3) Knobbelzwaan tussen de smienten, 4) Schorsvliegje, 5) Schietmot

En dat ook in november de wespen nog flink actief kunnen zijn, zoekend naar eten en straks een plekje om te overwinteren, houdt de grootsten in de gaten, dat kan best een koningin zijn die alvast een nestplekje zoekt. Op de laatste bloemen zijn nog veel beestjes te vinden en sommige planten beginnen net en staan nu volop in bloei, zoals de klimop. Die bloeit met een piepklein bloemetje, maar de beestjes hebben helemaal geen moeite die te vinden.

En dan natuurlijk nog de kleuren van de lucht. In de herfst en zeker als de klok is verzet zitten we al weer vroeg in het donker, maar de laatste zonnestralen geven toch wel prachtige luchten.

RikenMons blog voorbij gaan

En als we ons dan net helemaal hebben voorbereid op het afscheid, blijkt dat er ook van alles begint! Want voor sommige dieren is Nederland al behoorlijk zuidelijk, zij komen uit het hoge noorden en genieten hier van het zachtere weer ….. nou ja zacht ….. dat moet nog blijken.

Monica

Monica

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *