Tussen het riet

RikenMons blog Riet

Dit prachtige najaarsweer vraagt gewoon om lange wandelingen. Gisteren naar de rietvelden in de Wieden. 

Omdat het niet zoveel heeft geregend zijn de paden goed begaanbaar, de grond danst onder je voeten omdat het eigenlijk drijvend land is. We ontdekken dat riet heel flexibel is, de bladeren kunnen om de steel draaien en waaien zo met de wind mee, vandaar dat riet zal buigen voor de wind, maar niet hoeft te breken.

1) Riet, 2) Roestgans of Casarca, 3) Houtpantserjuffer

Alle rietvogeltjes zijn ons te snel af, we zien ze voorbij vliegen maar kunnen ze niet identificeren, wel wacht ons een verrassing aan de waterkant, bij een paar grauwe ganzen zit een Casarca of Roestgans, die zijn best zeldzaam in Nederland maar dit is wel het moment om ze te spotten. Verder wemelt het van de libelles en juffertjes, die kunnen tussen het riet goed schuilen tegen de harde wind en ze vinden er genoeg prooi.

1, 2) Waterschorpioen met een piepklein vliegje, 3) de app

En in het water ontdekken we een waterschorpioen, dat is geen echte schorpioen, maar hij lijkt er best wel op met zijn lange staart en grote grijppoten. Hij kan niet zo goed zwemmen, loopt onhandig, en vliegt bijna niet, toch lukt het hem prima om een prooi te vangen en lekker van te eten. Wij voegen ‘m toe aan onze lijst van beestjes, sinds vandaag staat hij op de site. En binnenkort ook op de App!

Monica

Monica

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *