Polen in april is koud

RikenMons blog Polen is koud

Maar dankzij de zon is het toch prima te doen.

We wisten van te voren dat reizen naar het oosten in het voorjaar natuurlijk geen warm weer op zou leveren, maar je blijft hopen natuurlijk. Tot nu toe hebben we prachtig weer, met veel zon weinig bewolking, geen regen en elke avond wordt het toch behoorlijk koud. Dat betekent binnen zitten en iedereen die ons busje kent snapt wel dat dat best krap is, maar gelukkig toch wel te doen. En het mooie van in april op pad zijn is het gebrek aan blaadjes aan de bomen waardoor we hopen zoveel mogelijk wild te spotten.

Nog altijd hebben we het idee dat er meer wild is dat ons spot dan andersom, maar soms zien we toch op merkelijke dingen.

2) Grauwe gans, 3) kraanvogel, 4) kramsvogel

De Polen zelf die we tot nu toe ontmoet hebben spreken duits of engels of lachen vriendelijk terwijl ze ons helpen, want helaas spreken wij geen pools, wel hebben we ontdekt dat het een verrekt lastige taal is, de ‘t’ spreken ze uit als ‘w’ en van de ‘w’ maken ze een ‘v’ en dan kennen ze ook nog 3 verschillende vormen van de ‘z’! We doen ons best maar verder dan dzien dobry en halo komen we helaas niet. Dus we zijn heel blij dat zij wel duits of engels en soms zelfs frans spreken!

1) dansmug, 2) eekhoorn, 3) leverbloempje, 4) reuzachtige poolse dennen

De eerste camping was een geweldige meevaller omdat we er helemaal niets van verwachten en toen vriendelijk ontvangen werden en een italiaanse pizzabakker ontdekten. Tja ben je net in Polen ga je pizza eten, we weten het, maar voor zo’n pizza rijd je om, echt waar! Bij de 2de camping ontdekten we dat er toch nog wel heel veel campings dicht zijn omdat ze het nog geen campingweer vinden en dit blijft waarschijnlijk nog een paar weken zo. We moeten dus echt wel goed onze route kiezen om campings te vinden in april, terwijl er eigenlijk genoeg zijn. We reizen maar korte stukjes zodat we eigenlijk elke dag tijd hebben voor een wandeling. En de campings geven soms leuke tips. Zo hebben we ontdekt dat de Fransen, Denen en Nederlanders 200 jaar geleden hele bossen sloopten voor de masten van hun zeeschepen en daar flink over vochten. En we ontdekten een looptunnel gegraven door Franse krijgsgevangenen die nog steeds bestaat en gebruikt wordt.

Tunnelvisie

We zijn helemaal onder de indruk van het enorme bos in noord Polen, we hebben nog niet alles gezien, maar al wel een heleboel bos. We wandelen er in en rijden er door. We hebben al een keer 2 enormeedelherten voor de bus gehad, die echt op nog geen 5 meter voor ons overstaken en met zulke enorme sprongen dat we er bijna met de bus onderdoor hadden kunnen rijden. We zagen gister 2x een vos, op nog geen 10 meter afstand van ons pad, die nog eens rustig voor en achter keek voordat hij besloot er vandoor te gaan. Verder rijden we regelmatig langs velden met kraanvogels en elke keer kunnen we net niet stoppen voor de perfecte foto. Vandaag liepen we er vlak langs net voordat ze opvlogen en hoorden we hun harde roep. En dan natuurlijk al die dingen die je overal kunt zien maar die we nu eenmaal graag zien, dekramsvogel, de kokmeeuwen, het leverbloempje, de bosanemoon en ga zo maar door. Dus ondanks de kou zijn we zeer tevree.

Camperen bij Galindia huis, met bijzondere houtbewerking

Monica

Monica

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *