De lente is begonnen!

RikenMons blog lente

Het is 21 maart en de zon schijnt (nou ja vandaag af en toe tussen de wolken én de buien door…. de wind is soms stormachtig, maar…) er is duidelijk een verandering in de lucht.

1) Citroenvlinder, 2)  Honingbij, 3) Witte kwikstaart, 4) molshoop

De mutsen en handschoenen zitten in de was, de winterjassen worden opgeruimd, de luiken gaan voor de ramen weg, de ruiten worden gesopt, de caravan van de buren staat al weer klaar… iedereen is het er overeens, het weer wordt zachter. En niet alleen de mensen vinden dat ook de dieren en planten komen uit hun schuilplaatsen en zijn er van overtuigd: Het is lente!

1) Roodborsttapuit, 2) Kraanvogel, 3) Kuifeend

De heikikker mannetjes zijn weer knalblauw en springen bovenop de vrouwtjes en op elkaar. In hun haast om toch elk vrouwtje de zijne te maken bespringen de heren geregeld elkaar en dan is het maken dat je weg komt als je onderligt, dat geldt soms ook voor de vrouwtjes want in hun haast verzuipen de heren de dames wel eens, da’s niet zo mooi natuurlijk, maar zo gaat dat soms.

allemaal heikikkers!

De ganzen die vorige week nog in grote groepen bij elkaar graasden zie je nu opeens in tweetallen en als er een ander in de buurt komt wordt er flink gesnaterd en gepikt totdat de indringer op de loop gaat. Dan snel terug naar je vrouw en even lekker sjanzen met ‘r. Hetzelfde zie je bij de zangvogels, het ene moment renden de koperwieken nog gezamelijk over het veld nu zoeken ze wat meer privacy en zitten gezellig samen in de boom te bespreken wat de beste plek zal zijn voor het nest. De kraaienfamilie houdt er wel van elkaar in de buurt te houden, maar toch wel allemaal op het eigen nest. De lepelaars zijn weer terug en kijken uit naar een partner, door alvast naar de bekende broedplek te gaan is er minder kans dat je elkaar misloopt.

1) Goudhaantje, 2) Koolmees, 3) Zanglijster

En ondertussen moet je ook alweer naar de grond kijken, want opeens schiet er een hagedisje over het zonnige pad, die is ook wakker geworden en heeft honger. Gelukkig voor hem of haar natuurlijk zijn ook de insecten en andere kleine beestjes weer aan de wandel. Op de paden en in de bomen begint het leven weer op gang te komen en daar tussen door groeien en bloeien de bomen en de bloemen.

1) Wilgenkatjes, 2) Klein hoefblad, 3) Groot hoefblad

Nog even en ik begin te zingen, dus nu maar stoppen en snel naar buiten.

Monica

Monica

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *